Sonbahar başlangıcında hava değişimi ve okulların açılmasıyla şu sıralar herkes hasta Özellikle allerjisi olan kişilerin şikayetleri griple karışıyor; bir yandan Covid-19 vakalarında artış var ama kimse kendine Covid i yakıştıramıyor; ‘üşütmüşümdür geçer’ diyor. Herkes hemen her durumda ısrarla antibiyotik kullanmak istiyor; “başka türlü geçmiyor hocam” diyor, kafalar karıştı
Öncelikle üst solunum yolu enfeksiyonları semptomları birbirine benzer, mutlaka hekim tarafından tanı konmalı ve tedavisi düzenlenmelidir. Ama pek çok kişinin kendi kendine önlem alacağına emin olduğum için, bazı önemli noktaları anlatmak istiyorum; -Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) sıklıkla bahar aylarında, mevsim geçişlerinde gördüğümüz bir durumdur. Burun tıkanıklığı/şeffaf akıntı, hapşırma atakları, burun/damakta kaşıntı, gözlerde kızarıklık/sulanma gibi semptomlarla seyreden bir durumdur. Alerji ataklarında ateş ve halsizlik olmaz.
-Soğuk Algınlığı (Akut Nazofarenjit) en sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonudur. Burun akıntısı allerji ile ortak bulgudur; boğaz ağrısı, ateş ve öksürük ise tipik tabloyu oluşturur. Küçük çocuklarda ateş, huzursuzluk ve hapşırma şeklinde başlayabilir ve birkaç saat sonra burun akmaya başlar, sonrasında da burun tıkanıklığı ile devam eder. Malesef bir tedavisi yok, antibiyotikler hiç ama hiç işe yaramıyor çünkü neredeyse tamamı viral kaynaklı. Destek tedavisi öneriyoruz. Zencefiller, kekikler işte burada devreye giriyor😉
-Grip (İnfluenza) virüslerle oluşur. Çoğunlukla daha ağır ve ciddi bir tablodur. Ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, vücut ağrısı/kırgınlık yoğun bir şekilde görülür. Yine destek tedavisi ve istirahat öneriyoruz.
-Covid-19. Aşılama oranlarının artması, yeni varyantların oluşması, bağışıklığımızın güçlenmesiyle sadece ‘boğaz ağrısı’ ile, neredeyse başka hiçbir semptom olmadan Covid vakaları görüyoruz. Bunun dışında en sık semptomlar ise baş ağrısı, kuru öksürük, ses kısıklığı, burun akıntısı/tıkanıklığı, halsizlik oluyor. Ateş, koku kaybı, balgamlı öksürük vs ise daha azalan semptomlar. Genellikle hastalar tablo ağırlaşmadan ayakta atlatıyorlar.