Aralıklı oruç belirli saat aralığında beslenme ve kalan zamanda katı gıda tüketmeme şeklinde uygulanır.
14 saat oruç-10 saat beslenme aralığı ile başlanıp sürenin kişiye göre belirlenmesi gerekir; 20 saatlik oruç sürelerine kadar uygulanabilir.
3 ana öğün ve aralarda yapılan atıştırmalar sindirim sisteminin devamlı aktif olmasına neden olarak özellikle akşam/gece bağırsakta yapılması gereken temizlik işlemini engeller. Kan şekerini düzenleyen hormon olan insülinin devamlı salınarak kanda yükselmesine, vücudun devamlı ‘depolama’ modunda çalışmasına neden olur. Bitmek bilmeyen bir sindirim karaciğerin diğer önemli görevlerinin aksamasına neden olur. Sık öğün tüketimi insülin direnci riskini de arttırarak kronik hastalıkların tetikleyicisi olur.
– intermittantfasting ile vücuda sadece belirli aralıkta gıda alındığı için insülin hormonu kontrol altına alınır, böylece hücrelerin duyarlılığı artar.
– Sık acıkma, atıştırma isteği, aşırı yeme kontrol altına alınır.
– Kan şekeri dengelenir.
– Karaciğer yağlanması azalır, kolesterol ve trigliserit seviyesi düşer.
– Hücre yenilenmesi artar.
– Sağlıklı ve uzun yaşamı destekler.
Ancak ve ancak, uzun yıllar aynı beslenme düzenine alışmış metabolizmanızı kontrollü ve doğru şekilde bu modele adapte etmek gerekir; özellikle kronik hastalığı olan kişiler için bunu önemle belirtiyorum.
Tip 1/2 diyabette, gebelikte, bazı ilaç kullanımlarında, yeme bozukluğu olanlarda #aralıklıoruç tavsiye etmiyorum. Ancak yakın kontrol ve takip ile uygulanabilir.
Mutlaka hekim/diyetisyen takibi ve yönlendirmesiyle size özel doğru beslenme ve yaşam tarzınızı oluşturmalısınız.