Magnezyum

Fibromiyalji hastalarında hücre içi magnezyum seviyesi sıklıkla düşüktür. Rutin kan tahlillerinde bakılan serum değeri bize hücre içi magnezyum seviyesi hakkında bilgi vermez. O nedenle ayrıca değerlendirilmelidir.

Magnezyum Malat kas ağrılarında ve fibromiyaljide kullandığımız en etkin formdur. Kasları gevşetir, anksiyeteyi yatıştırır, eflamasyonu azaltır. Biglisinat+Sitrat formlarıyla kombine olarak kullanılabilir. Günlük doz 400-600mg elemental magnezyumdur. D Vitamini

Enflamasyonu ve oksidatif stresi azaltarak ağrı kontrolüne katkı sağlar. Bağışıklık sistemini düzenler. Eksikliğinde yorgunluk, halsizlik, kas ve kemik ağrıları görülür. Aktif çalışabilmesi için magnezyuma ihtiyaç vardır. Kan seviyesi en az 80ng/ml seviyesinde tutulmalıdır. Sabah tok karnına, eksikliğe göre belirlenecek uygun dozda kullanılmalıdır.

Glutatyon /N-Asetil Sistein

Glutatyon toksin ve serbest radikallere karşı bizi koruyan, bilinen en güçlü antioksidan maddedir. Fibromiyalji hastalarında hücrelerdeki artmış oksidatif stres nedeniyle glutatyon seviyesi düşüktür. Düşük seviyede olduğunda hastalarda sabah tutukluğunun şiddeti artar. Ağızdan veya damar yoluyla düzenli olarak takviye edilmelidir.

Koenzim Q10 (Ubikinol)

Mitokondri çalışmasına destek olur, enerji seviyesini arttırır. Kronik hastalık tedavilerinde kullanılan pek çok ilaç Q10 seviyelerini düşürür. Eksikliğinde fiziksel yorgunluk, halsizlik, beyin sisi gibi fibromiyalji semptomları görülür. Kan şekeri ve tansiyon düşer. Sabah tok karnına 200 mg alınmalıdır.

Omega-3

Günlük 1000-2000 mg trigliserit formda EPA+DHA kullanımı fibromiyalji semptomlarında etkilidir.

Diğer takviyeler;
-B Kompleks Vitaminleri
-Melatonin
-Asetil L-Karnitin
-Alfa Lipoik Asit
-Vitamin C
-Probiyotik
-Sindirim Enzimleri

Ozon terapi, nöral terapi, fizik tedavi ve yoga-meditasyon ile kombine tedavi uygulanmalıdır.