Hashimoto bağışıklık sisteminin, tiroid dokusunu tıpkı bir bakteri, virüs gibi yabancı olarak algılaması ve savaş açması durumudur. Tiroid dokusuna karşı geliştirilen antikorlar, hücreleri öldürmeye ve hormon üretimine zarar vermeye başlar.

Özellikle son yıllarda salgın gibi artış gösteren #hashimoto hastalığının nedenleri ağır metal maruziyeti, enfeksiyonlar, geçirgen bağırsak, gıda hassasiyetleri, iyot eksikliğidir.

Belirtileri;
-Yorgunluk, halsizlik, enerji düşüklüğü
-Kas-eklem ağrıları
-Unutkanlık,
-İlgisizlik, depresyon, fazla uyuma
-Kolay kilo alma, ödem
-Üşüme
-Saç dökülmesi, cilt kuruluğu
-Libido düşüklüğü, infertilite
Bu semptomlardan bir veya birkaçı olan hastada şüphelenilerek kan tetkiklerinde hormon ve antikor değerlerine bakılır. T3, T4, TSH değerleri klasik ‘referans’ aralığında olsa bile önemli olan önceki tetkiklerle olan değişimi takip etmek ve hormon değerlerinin özel oranını değerlendirmek gerekir. Tiroid hormonu yetersizliklerinin hepsi haşimato tiroidi olmasa da büyük kısmını bu tanı oluşturur. Tedavide tiroid hormonu kullanımının yanında ihtiyaca göre vitamin ve mineral takviyesi (selenyum, iyot, çinko, demir, vitamin D,B2, B12, magnezyum) yeterli kaliteli protein tüketimi, gluten ve süt ürünlerinden uzak anti-enflamatuar beslenme programı uygulanmalıdır.

Fazla uyarılmış ve hedefini şaşırmış bağışıklık sistemini düzenlemek ana hedeftir. Stres yönetimi ve kaliteli uyku en az hormon kullanımı kadar önemlidir.

Hashimoto kişiye özgü uygun bütüncül yaklaşımla bir noktaya kadar düzelebilen bir hastalıktır. Çözümsüz değildir. Lütfen genel sağlığınızı düzeltmeyi hedef alın.