Kişinin yeterli miktarda dinlenmesine rağmen sürekli olarak kendini halsiz-yorgun hissetmesi, iş verimliliğinin düşmesi, genel isteksizlik, sosyal hayattan uzaklaşma ve mutsuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren bir durumdur.
Hastaların büyük çoğunluğunda en az 6 aydır devam eden kas ve eklem ağrıları, sürekli yorgunluk ve enerji eksikliği hissi söz konusudur.
Buna ilave olarak mide ve bağırsak yakınmaları, sık/kolay hastalanma, uyku problemleri, kan şekerinde dengesizlik, libido düşüklüğü en sık eşlik eden semptomlar arasındadır.
Bu sorunlardan bir veya birkaçı sürekli halsizlik ve yorgunluk durumuna eşlik ediyorsa kök nedenlerin mutlaka detaylıca araştırılması gerekiyor .
Kronik yorgunluk sendromuna neden olan etkenler çok geniş bir spektrumdadır; Stres, uyku bozuklukları, vitamin-mineral eksiklikleri, hareketsizlik, bazı ilaçlar, ağır metaller ve toksinler, yanlış beslenme/bağırsak flora bozukluğu, bazı enfeksiyonlar vb.. durumların değerlendirilmesi ve bütüncül bir bakış açısıyla tedavi yaklaşımı uygulamak gereklidir.
-Tedavide antiinflamatuar beslenme uygulanmalıdır.
-Renkli sebzelerden, kaliteli protein ve yağ kaynaklarından, probiyotik ve prebiyotik içeriği zengin gıdalar tüketilmelidir.
-Şeker, işlenmiş gıda, kafein tüketimini sınırlanmalıdır.
-Bağırsak ve sindirim sorunları eşlik ediyorsa gluten ve süt ürünlerinin kesildiği eliminasyon diyeti uygulanmalıdır.
-Glutatyon, C vitamini, Ozon Terapi, NAC(N-Asetil Sistein) gibi destekler kişinin ihtiyacına göre tedaviye eklenmelidir.
-Uyku ve stres için Magnezyum, Fosfotidilserin, Melatonin, GABA, L-Theanine gibi takviyeler kullanılabilir.